Clinică.ro
Promovare Clinica privata, promovare clinica stomatologica, informatii medicale, promovare dentist, stiri medicale

Sangerarea gingiilor – cauze si prevenire

Sangerarea gingiilor este unul dintre cele mai frecvente si neplacute simptome ale mai multor afectiuni din sfera orala

0

Sangerarea gingiilor este unul dintre cele mai frecvente si neplacute simptome ale mai multor afectiuni din sfera orala. Nu numai ca provoaca disconfort in viata de zi cu zi, dar poate provoca si daune semnificative sanatatii daca pacientul nu merge la timp la stomatolog pentru tratament.

De ce sangereaza gingiile?

De regula, cauzele sangerarii gingiilor sunt asociate cu bolile tesutului parodontal. Ar putea fi gingivita sau parodontita. Care este diferenta?

Gingivita este cea mai usoara forma de inflamatie a gingiilor si nu provoaca modificari ireversibile in tesuturile bucale. Cu un tratament in timp util, totul poate fi readus la normal suficient de repede.

Dar daca gingivita nu este tratata, se transforma in parodontita, in care ligamentul dintre dinte si gingie este distrus, iar procesul inflamator se extinde de la gingie la tesutul osos. Aceasta boala este mai grava, deoarece dintii devin mobili si se pot pierde.

Ce altceva poate provoca sangerarea gingiilor?
  • Stomatita

Aceasta este o leziune a mucoasei bucale, care, pe langa sangerare, este insotita de aparitia de mici ulcere, respiratie urat mirositoare, senzatii dureroase la atingere.

  • Interventii chirurgicale

Daca sangerarea gingiilor este prezenta in primele ore dupa o extractie dentara sau alta procedura chirurgicala, nu trebuie sa existe motive de ingrijorare. Dar daca sangerarea dureaza mai mult de o zi, trebuie consultat medicul.

  • Sarcina

In corpul unei femei insarcinate apar modificari hormonale grave, din cauza carora gingiile sunt grav afectate. De asemenea, sangerarea poate fi observata la cele care urmeaza tratament cu medicamente hormonale.

  • Fumat

La fumatori, imunitatea locala in cavitatea bucala este redusa semnificativ, ceea ce duce la inflamarea gingiilor si sangerari. Medicii stomatologi recomanda evitarea acestui obicei – atat gingiile, cat si dintii au de suferit.

  • Lipsa vitaminelor

In primul rand, este vorba de vitamina C – daca nu este suficienta, exista chiar riscul pierderii dintilor.

  • Unele boli ale corpului

Printre acestea se amintesc: diabet zaharat, leucemie, hemofilie. De asemenea, daca pacientul primeste medicamente pentru subtierea sangelui, gingiile pot incepe sa sangereze.

Prevenirea sangerarii gingiilor

Cea mai eficienta prevenire a sangerarii gingiilor este o buna igiena orala. Este important ca oamenii sa-si monitorizeze starea de sanatate, sa efectueze periajul dintilor de 2 ori pe zi si sa foloseasca produse suplimentare de igiena (irigatoare, ata dentara, apa de gura etc.). Si, bineinteles, periodic trebuie vizitat medicul dentist pentru un control si o procedura de igiena profesionala.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.