Clinică.ro
Promovare Clinica privata, promovare clinica stomatologica, informatii medicale, promovare dentist, stiri medicale

Sindromul ”Alice în Țara Minunilor”

Cum a Funcționat Sindromul ”Alice în Țara Minunilor”

0

La început, bărbatul nu-și putea crede ochilor. Iconurile de pe desktop săreau în sus și în jos de pe monitor, plutind în spațiul dintre el și ecran. Timp de 10 minute, aceste imagini au persistat înaintea lui pentru ca apoi să dispară în partra lui dreaptă.

Aceste simptome stranii și alte câteva l-au trimis pe bărbatul de 54 de ani în camera de urgență, unde doctorii l-au diagnosticat cu o maladie curioasă numită sindromul ”Alice în Țara Minunilor”, potrivit unui raport recent despre cazul acestui bărbat.

În mod normal, sindromul ”Alice în Țara Minunilor” este declanșat de cauze cum ar fi epilpsia, intoxicația cu droguri, migrenele, bolile de natură psihică sau infecțiile, spun medicii. Însă episodul acestui bărbat este primul caz de sindrom cauzat de glioblastom, o formă agresivă de cancer de creier, așa cum a apărut în raportul lor, care a fost publicat în ziarul Neurocase. Așa cum sună, numele sindromului de ”Alice în Țara Minunilor” a fost preluat din cartea clasică a lui Lewis Carroll. Așa cum omida fumătoare de hookah îi spune lui Alice ”O parte te va face să crești mai mare, iar cealaltă te va face mai scundă”, referindu-se aici la ciupercă; oamenii cu acest sindrom ar putea avea ”o percepție eronată asupra propriului corp, afectând deopotrivă dimensiunea și poziția obiectelor în spațiu, precum și alterarea mediului înconjurător.

Cum a Funcționat Sindromul ”Alice în Țara Minunilor”

În cazul acestui bărbat, episodul ”Alice în Țara Minunilor” a fost urmat de o durere pulsândă în zona capului, greață și sensibilitate extremă la lumină. În timpul examinării bărbatului, medicii au sesizat că acesta suferea de dese migrene și că avea un fond generic de tumori pe creier. Cu toate acestea, un examen neurologic nu a fost concludent, așa cum s-au dovedit a fi electroencefalograma și tomografia computerizată a creierului bărbatului.

Șocați, doctorii l-au transferat pe bărbat la departamentul de neurologie, unde a fost supus unui alt test, un RMN, dezvelindu-se astfel problmea: o leziune de 2.5 centimetri în regiunea occipitală a creierului, care s-a dovedit a fi glioblastomul.

Regiunea temporal-occipitală a creierului este implicată în percepția spațială și în orientare. Lucrul acesta a demonstrat, clar, că bărbatul începuse să aibă viziuni stranii.

Pacientul a fost supus unei operații de extragere a tumorii cu laser și a continuat cu tratamentul cu chimioterapie și radiație. Un an mai târziu, bărbatul s-a reîntors la spital pentru o altă operație după ce tumoarea i-a revenit în același loc.

Până acum, tratamentul a funcționat. La douăzeci de luni distanță de la producerea sindromului ”Alice în Țara Minunilor”, bărbatul se descurcă bine, fără alte urme de glioblastom. În medie, perioada de supraviețuire a bolii este între 11 și 15 luni, potrivit Asociației de Tumori Canceroase din America.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.