Clinică.ro
Promovare Clinica privata, promovare clinica stomatologica, informatii medicale, promovare dentist, stiri medicale

Gingivostomatita – o afectiune dentara periculoasa

0

Gingivostomatita nu este o afectiune comuna. De fapt, foarte putini pacienti cunosc simptomele si pericolele care se ascund in spatele tratarii incorecte sau netratarii acesteia. In general, gingivostomatita apare la copiii mici, dar exista si la adulti. La batrani, simptomele sunt severe si deloc placute. Afectiunea se transmite prin saliva sau prin contact direct cu o leziune infectata. Fiind denumita si stomatita herpetica, aceasta poate avea mai multi factori declansatori.

Cauzele si complicatiile stomatitei herpetice

Gingivostomatita este declansata adesea de virusul herpetic, de bacterii, de alergii sau de enterovirusuri, precum si de expunerea la substante chimice iritante, la radiatii si la chimioterapie.

Cum se manifesta aceasta afectiune? Pacientul isi poate da seama foarte usor daca este afectat de gingivostomatita dupa simptomele manifestate. Gingiile se umfla si devin rosii, apar tumefactii la nivelul acestora, vezicule si ulceratii pe buze, gingii si obraji, dar si la nivelul boltii palatine, se manifesta febra, se umfla ganglionii limfatici si apare fenomenul de hipersalivatie, indeosebi la copii. In plus, respiratia miroase urat, hranirea este ingreunata, chiar si consumul unui simplu pahar cu apa este dificil.

Unii pacienti se pot confrunta si cu o stare febrila sau de rau, cu deshidratare, inainte de aparitia leziunilor, si necesita tratament medicamentos pentru gestionarea simptomatologiei. Pentru a primi diagnosticul clar de gingivostomatita, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul stomatolog care, in urma unei examinari fizice a cavitatii bucale si a limbii, se va pronunta. In unele cazuri este necesar chiar si un exudat faringian.

Tratamentul gingivostomatitei include medicamentele antialgice, clatirea gurii cu apa sarata calda, folosirea apei de gura, consumul unor cantitati mari de lichide si a unor produse moi, care nu provoaca durere. Simptomele dispar in cateva saptamani, insa infectia poate oricand sa reapara.

Pentru a preveni aparitia gingivostomatitei, se recomanda ingrijirea si igiena corespunzatoare a dintilor si a gingiilor, folosirea atei dentare, controlul periodic la medicul dentist, periajul regulat si evitarea sarutului cu persoane infectate sau cu rani vizibile la nivelul gurii si al buzelor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.