Clinică.ro
Parodontoza – un diagnostic de speriat?
Parodontoza este una dintre cele mai des intalnite afectiuni in randul pacientilor care stau in sala de asteptare a cabinetelor de medicina dentara.
De cele mai multe ori, pacientii care sufera de parodontoza, atunci cand sunt diagnosticati cu aceasta afectiune, isi pierd increderea in sine si pun cele mai sumbre scenarii in prim-plan: acelea in care isi pierd toti dinti si au nevoie de proteza mobila sau de implanturi dentare. Insa parodontoza poate fi tratata sau macar tinuta sub control, gratie metodelor stomatologice moderne. Afectiunile parodontale inainteaza incet, dar sigur, slabesc calitatea masticatiei, aspectul zambetului, respectul de sine si multe alte aspecte ale vietii.
Cauze, simptome, tratament parodontoza
Cauzele care aduc la aparitia parodontozei sunt multiple. Acestea pot fi de ordin genetic, din cauza unei igiene precare, din cauza fumatului si a acumularii de placa bacteriana si tartru. Parodontoza se dezvolta in mai multe etape. Fiecare etapa are si simptome specifice. Spre exemplu, in prima faza se poate vorbi despre inflamatii la nivelul gingiilor, care capata o culoare violacee, dar si despre dureri ale gingiilor, sangerari in timpul periajului si senzatia de prurit gingival. Ignorate in timp, aceste simptome duc la formarea de pungi alveolare.
Tratamentul corect al parodontozei incepe prin indepartarea placii bacteriene, a tartrului, dar si prin refacerea dimensiunilor stratului gingival. Se vor aplica si tratamente complexe, precum chiuretajul subgingival, aditiile osoase, operatia cu lambou, gingivectomie si substante pentru regenerarea tesuturulor.
Daca ajunge intr-un stadiu foarte avansat, parodontoza nu mai poate fi tratata prin metodele mai sus descrise, asa incat pacientii se vor confrunta cu necesitatea efectuarii unor extractii dentare, ulterior ajungându-se la implant dentar sau la proteza mobila. Lucrarile protetice fixe pe dantura afectata de parodontoza in stadiu avansat nu sunt recomandate, din cauza mobilitatii dintilor parodontici.
Cea mai buna metoda de inlocuire a dintilor pierduti din cauza parodontozei ramane implantul dentar, cu o durata de viata foarte mare si cu o rata de integrare de 100% in organism. Parodontoza este una dintre cele mai des intalnite afectiuni in randul pacientilor care stau in sala de asteptare a cabinetelor de medicina dentara.