Clinică.ro
Avantajele folosirii tratamentului parodontozei cu laser dentar
Parodontoza este una din cele mai frecvent intalnite afectiuni stomatologice care afecteaza populatia intr-un procentaj foarte mare, de peste 80%
Parodontoza este una din cele mai frecvent intalnite afectiuni stomatologice care afecteaza populatia intr-un procentaj foarte mare, de peste 80%. Daca nu este tratata la timp, parodontoza poate afecta tesuturile de sustinere a dintelui, precum si gingia, ligamentul parodontal sau osul alveolar si poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutului moale si osului care sustine dintii.
Din nefericire, din cauza evitarii vizitelor regulate la medicul stomatolog si din cauza unei igiene dentare precare, pacientii se confrunta cu boli parodontale foarte grave intr-un stadiu foarte avansat.
Ce este parodontoza?
Parodontoza este o afectiune dentara prezenta la majoritatea oamenilor, fie ca sunt constienti ca sufera de aceasta boala sau nu. Aceasta este cea mai frecventa afectiune stomatologica ce are ca si principala cauza neindepartarea corecta a placii dentare, care se compune din bacterii.
Placa dentara se formeaza pe dinti cand amidonul si zaharul din alimente se leaga de bacteriile care se afla in gura in mod normal. Placa dentara ramane pe dinti si, daca nu este indepartata corect prin periaj, se intareste sub gingie, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa sa fie si mai dificil de inlaturat si devine un rezervor pentru bacterii.
De aceea, parodontoza este o afectiune care, desi poate fi prevenita in mare parte printr-o igiena orala corecta, este din ce in ce mai intalnita la pacienti de toate varstele. Periajul de doua ori pe zi, folosirea dusului bucal si igienizarile dentare corespunzatoare pot reduce probabilitatea aparitiei parodontozei.
Avantajele folosirii laserului in tratamentul parodontozei
Laserul are rezultate clinice dovedite in tratamentul parodontozei, net superioare comparativ cu chirurgia parodontala clasica, reusind indepartarea selectiva a tesuturilor alterate, tesutul sanatos fiind pastrat. In plus, tratamentul cu laser pentru indepartarea parodontozei scurteaza perioada de recuperare si nu necesita antibiotice, fiind sigur chiar si pentru pacientii de varsta mica sau adolescenti.
Nu in ultimul rand, laserul poate fi folosit in tratamentul parodontozei si pentru ca promoveaza absenta microfisurilor transmise in dinte generate de freze si de alte instrumente clasice. Laserul indeparteaza stratul fin de placa dentara, lasand o suprafata neteda si, pentru ca nu provoaca sangerari, se dovedeste eficient si pentru pacientii diabetici, copii sau pacientii cu afectiuni cardiovasculare.