Clinică.ro
Promovare Clinica privata, promovare clinica stomatologica, informatii medicale, promovare dentist, stiri medicale

Cum afecteaza cariile dintilor de lapte dantura copiilor la maturitate?

Evolutia cariilor pe dintii de lapte poate fi rapida si devine critica in timp scurt daca acestea nu sunt tratate la timp

0

Desi carierea dintilor de lapte pare o problema minora atat pentru parinti, cat si pentru copii, in realitate medicii stomatologi au o alta varianta. Tratarea cariilor dintilor de lapte, asa ziselor carii de biberon sau cauzate de consumul de dulciuri sau sucuri acidulate este absolut necesara pentru ca pe viitor pot afecta dintii permanenti.

Din pacate, multi parinti isi duc copiii la medicul stomatolog pedodont abia cand acestia prezinta dureri mari sau cand dintii permanenti sunt afectati. In realitate, aceasta nu este tocmai o practica corecta. O carie pe dintele de lapte poate avansa foarte repede si foarte adanc, mult mai repede decat pe dintele permanent, si poate ajunge chiar la structura dintelui permanent.

De asemenea, din cauza mineralizarii scazute, dintii de lapte sunt mai predispusi la atacul acid din cavitatea bucala si la producerea cariilor. Ceea ce inseaman ca la dintii de lapte nu exista carii medii. Cariile pot sa apara chiar in zone inaccesibile din punct de vedere vizual, cum ar fi in spatiile interdentare.

Este necesara tratarea cariei la dintii de lapte?

Tratarea cariei la dintii de lapte este mai mult decat necesara, pentru o dezvoltare armonioasa a dintilor permamenti si pentru a pastra starea de sanatate a copilului si starea lui de bine in cele mai bune conditii.

Evolutia cariilor pe dintii de lapte poate fi rapida si devine critica in timp scurt daca acestea nu sunt tratate la timp. Multi parinti cred ca dintii de lapte nu au nerv, doar dintii definitivi si de aceea nu este necesara tratarea lor. Dintii de lapte prezinta nerv ca si dintii definitivi, ceea ce inseamna ca se pot caria profund si poate fi necesara chiar interventia endodontica.

O carie dentara reprezinta o problema de sanatate orala, fie ca afecteaza copiii sau adultii. Copiii nu se pot alimenta cum trebuie, prezinta dureri, o calitate a vietii scazuta, le este afectata concentrarea si somnul si se pot confrunta chiar cu halena.

Dintre efectele nocive secundare ale cariei pe dintii de lapte se merita sa fie mentionate modificarea ocluziei, afectarea masticatiei, tulburari fonetice si estetice, precum si de deglutitie sau disparitia spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.