Clinică.ro
Ce este pulsoximetrul si cand este necesar?
O gama variata de astfel de dispozitive medicale poate fi gasita in magazinul online Med-Tehnica.ro, un distribuitor autorizat de tehnica medicala
Senzatia de sufocare sau cresterea ritmului cardiac pot fi semnale pentru diferite probleme, de la afectiuni medicale la atacuri de panica. De obicei insa aceste senzatii sunt asociate cu o cantitate mica de oxigen in sange, care in cazuri mai grave pot provoca chiar si un atac de cord.
De aceea, in timpul investigatiilor de rutina se foloseste si un pulsoximetru. Acesta este un dispozitiv medical care are rolul de a masura cantitatea de oxigen din sange, valoarea normala variind intre 95 si 100%.
In cazul in care nivelul este mai mic de 95%, oamenii pot incepe sa aiba simptome precum cele prezentate mai sus sau chiar tuse, confuzie si albastrirea pielii.
Cum functioneaza un pulsoximetru?
Exista mai multe tipuri de astfel de dispozitive pentru masurarea nivelului de oxigen din sange, cel mai cunoscut fiind cel de deget, care poate fi conectat la un aparat mai mare de monitorizare sau poate fi mobil.
De asemenea, mai exista si pulsoximetru cu senzor sau pentru incheietura, folosite preponderent in unitatile medicale, pe cand cel de deget poate fi folosit si acasa.
Pulsoximetru | Tensiometre | Med-Tehnica.ro
Unele modele mai performante pot inregistra chiar si pulsul sau ritmul cardiac, facand astfel mai usoara monitorizarea pacientilor cu afectiuni cardiace, dar nu numai.
O gama variata de astfel de dispozitive medicale poate fi gasita in magazinul online Med-Tehnica.ro, un distribuitor autorizat de tehnica medicala.
Modul in care functioneaza un pulsoximetru este unul simplu. Dupa ce este conectat la pacient, dispozitivul foloseste razele de lumina pentru a masura cantitatea de oxigen care ajunge in tesuturi, comparand hemoglobinele care contin particule de oxigen cu cele fara oxigen. Desi tehnica pare foarte simpla, marja de eroare a pulsoximetrului este de aproximativ 2%.
In ce situatii este necesara folosirea unui pulsoximetru?
In general, pulsoximetrul este folosit in unitatile medicale pentru urmarirea evolutiei pacientilor, de la nou-nascuti la cei aflati in perioada de recuperare dupa o interventie sau chiar in cazul pacientilor care sufera de diferite boli, precum boli pulmonare sau arteriale periferice, astm bronsic, migrene, stres.
Adesea, acestea sunt folosite impreuna cu tensiometrele, pentru o monitorizare mai eficienta. Drept urmare, un astfel de dispozitiv medical poate fi folosit usor si acasa.