Clinică.ro
Promovare Clinica privata, promovare clinica stomatologica, informatii medicale, promovare dentist, stiri medicale

Excesul de fluor: ce este fluoroza?

Excesul de fluor poate duce la aparitia unor pete albicioase pe suprafata dentara, complet inofensive pentru sanatatea orala, dar care strica zambetul stralucitor

0

Fluorul, dupa cum toata lumea stie, este cel mai bun prieten al dintilor. Datorita lui, smaltul se intareste si riscul de aparitie al cariilor scad. Cu toate acestea, excesul de fluor poate duce la aparitia unor pete albicioase pe suprafata dentara, complet inofensive pentru sanatatea orala, dar care strica zambetul stralucitor.

Cum se poate preveni excesul de fluor?

Fluorul este un oligoelement care se fixeaza in dinti si intareste rezistenta smaltului la atacurile acide asupra placii dentare. Acest beneficiu a transformat fluorul intr-o arma esentiala timp de 30 de ani pentru imbunatatirea dintilor copiilor si a adolescentilor.

In lumea au fost luate o serie de masuri, printre care se numara, decizia de a adauga flour in apa in anumite state ale Statelor Unite sau din Canada, dar si aceea de a adauga fluor in sare (din 1987, in Franța).  De asemenea, unele guverne au incurajat parintii sa le dea copiilor fluor sub forma de tablete sau picaturi fiind de parere ca prevenirea este mai buna decat tratarea.

O controversa, care a luat nastere in Statele Unite in urma cu cativa ani, a pus sub semnul intrebarii utilizarea suplimentelor sub forma de tablete si picaturi. Supradoza de fluor poate cauza intr-adevar pete albicioase pe dinti, insa paradoxal, acest inconvenient ii afecteaza pe cei care isi curata cat mai riguros dintii.

Rolul benefic al fluorului, prin intermediul pastei de dinti, in special, nu trebuie pus sub semnul intrebarii. Cu toate acestea, este esential sa se utilizeze cu precautie suplimentele de fluor, care trebuie rezervate, in special copiilor cu risc ridicat de aparitie a cariilor. Acestea trebuie prescrise de catre medicul pediatru, medicul stomatolog sau chirurgul dentar, in conformitate cu nivelul fluorului fiecarui copil. In plus, trebuie sa se tina cont si de alte criterii atat de variate precum:

  • Continutul de fluor din apa de la robinet, din apa minerala folosita;
  • Tipul de sare utilizat;
  • Produse de igiena orala utilizate;
  • Obiceiuri alimentare.

Societatea medicilor stomatologi recomanda, de asemenea, evitarea prescriptiei medicamentelor cu floura la femeile insarcinate, dar si evitarea unei paste de dinti fluorizata in primii 3 ani de viata ai copiilor. Apoi se recomanda folosirea unei paste de dinti slab fluorizata pentru copii cu varsta intre 3 si 6 ani (nu trebuie depasita concentratia de 0,50 mg / zi), iar de la 6 ani, se poate trece la 1 mg / zi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.