Clinică.ro
Promovare Clinica privata, promovare clinica stomatologica, informatii medicale, promovare dentist, stiri medicale

Fatetele dentare – solutia pentru un zambet frumos

Fateta dentara este un artificiu sub forma de proteza, compusa in general dintr-o pelicula subtire de ceramica care permite modificarea structurii, pozitiei, formei si in special a culorii unui dinte

0

Fatetele dentare au fost create pentru a restabili sau optimiza zambetul, al carui rol social este bine stabilit. Din moment ce se stie ca frumusetea zambetului se bazeaza pe armonia si echilibrul sau, tot mai multi oameni apeleaza la fatetele dentare.

Ce este fateta dentara?

Fateta dentara este un artificiu sub forma de proteza, compusa in general dintr-o pelicula subtire de ceramica care permite modificarea structurii, pozitiei, formei si in special a culorii unui dinte. Punctul cheie al succesului acestui artificiu consta in lipire. Fiind foarte subtire este o alternativa mai putin invaziva la protezele cimentate.

Cand se recomanda?

  • Corectia culorii

In caz de anomalii ale culorii, vor fi folosite mai intai diverse tehnici chimice, cum ar fi albirea sau micro-abraziunea. In cazul esecului tehnicilor mai putin invazive se va recurge la fatetele dentare.

  • Coloratii din cauza tetraciclinelor

Aceste antibiotice, prescrise in principal pentru tratarea infectiilor respiratorii si a acneei, provoaca anomalii de decolorare din cauza unui fenomen de chelare cu ioni de calciu.

  • Prea mult fluor

In doze mari, fluorul provoaca aparitia discromiei si a porozitatilor dentare.

  • Unele traume acute

Hemoragiile usoare pot duce la reactii inflamatorii, care la randul lor induc crearea unei substante care va sigila endodontul – dentina. Prin urmare, dintele va avea o culoare mai opaca, care va tinde fie spre portocaliu, fie spre cenusiu.

  • Corectarea formei

Unii dinti, in principal incisivii laterali si premolarii, pot avea o forma conoida: sunt numiti dinti riziformi. In plus, unii oameni sufera de „triunghiuri” interdentare negre, cu alte cuvinte „gauri”, formate in urma pierderii osoase, traume sau boli parodontale. Ambele probleme de forma pot fi mascate de fatetele dentare.

  • Cand nu se recomanda

Bruxismul este strangerea nedorita a dintilor, in afara perioadelor de mestecat sau de inghitit. O astfel de boala afecteaza atat copiii, cat si adultii, noaptea si ziua. Dar noaptea pune cele mai multe probleme, deoarece lipsa oricarui control creste riscul de socuri violente si frecare dentara semnificativa. Din acest motiv, constituie o contraindicatie formala.

  • Anomalie colorimetrica

Daca defectul de culoare este prea mare, tratamentul fatetei devine foarte complicat. Cu cat dintele este mai decolorat, cu atat va fi mai groasa fateta pentru a masca culoarea inestetica.

  • Boala parodontala

Bolile parodontale afecteaza lipirea datorita micro infiltratiilor multiple.

  • Tutun si lipsa de igiena

Fateta dentara se poate pata mai repede decat restul dintilor, in cazul fumatorilor. In plus, in cazul lipsei de igiena orala si a excesului de tutun, riscul aparitiei cariilor sub fateta este mult crescut.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.